workshop juwelen maken voorbeeld hanger

Juwelen maken met zilverklei

Deze pagina gaat uitgebreid in op de allereenvoudigste basistechnieken van het juwelen maken met zilverklei. Zo kan jij ook zelf aan de slag nadat je bij ons een workshop hebt gevolgd.

 

Je kan natuurlijk ook zomaar een keertje een Publieke workshop volgen om je eigen sieraad te maken.

Inleiding: Juwelen maken met zilverklei

Juwelen maken met zilverklei is één van de meest creatieve uitdrukkingsvormen die ik in mijn carrière beoefend heb.   De mogelijkheden zijn werkelijk onuitputtelijk. En helemaal fijn is dat je met Art Clay Silver met gemak gewoon aan de keukentafel kan gaan zitten.

De technieken die ik hier aanhaal kunnen in alle workshops aan bod komen, ook  in een workshop bij jou thuis, in een zilverklei vrijgezellenfeest of teambuilding.

Zilverklei of kneedbaar zilver kan je boetseren uitrollen, modelleren, stempelen, in malletjes duwen….. .  Bijna elke vorm die je zelf wil kan je eraan geven. De enige limiet die ik voor mezelf ervaar als ik in mijn metaalklei-bui ben is de prijs. Door geregeld met bronsklei te werken, wat ik ook heel mooi vind, en moeilijke stukken te oefenen in deze laatste, los ik dit probleem voor mezelf op.

Juwelen maken met zilverklei is werkelijk heel gemakkelijk als je een keer de basistechnieken hebt gezien en uitgevoerd.

voorbeeld zilveren juwelen
zilverklei: ontwerp op papier

Voorbeeld van één van mijn ontwerpen waarvan het uiteindelijke resultaat niet is geworden zoals het ontwerp op papier.

 

Basistechnieken in het juwelen maken met zilverklei

Voordat we kunnen starten met het maken van ons sieraad hebben we ten eerste natuurlijk een ontwerp nodig. Dat kan in ons hoofd of op papier.

Ten tweede: eens we dat ontwerp klaar hebben is het zaak om alle materialen die we gaan gebruiken klaar te leggen zodat we zonder dralen ons ontwerp kunnen uitvoeren. Dat “zonder dralen” is belangrijk omdat zilverklei enorm snel uitdroogt aan de lucht en in onze handen.

1. Hangers en oorbellen.

De meest eenvoudige manier om zelf hangers en oorbellen te maken is: eerst een basis maken, die basis vijlen als ze gedroogd is en daarna natte versieringen toevoegen.

Voor de basis van ons juweel rollen we de klei uit tot een lapje van 3 kaarten dik. De vorm kunnen we uitsteken of snijden met uitsteekvormen of sjablonen en structuur kunnen we aanbrengen met structuurmatten, stempels of al wat structuur heeft, je kan het zo gek niet bedenken.

Hanger gemaakt met structuurmat en uitsteekvorm
juweel met structuurmat en uitsteekvorm

2 Juweeltjes gemaakt met uitsteekvormen en structuurmatten en op het eerste juweel is na het drogen en vijlen opgewerkt met natte elementjes: een sliertje, een bolletje, een blaadje uit een mal en een zirkonium in een zetting.

Na het drogen van de basis gaan we deze schuren en vijlen en daarna pimpen met bolletjes, sliertjes, dingen uit malletjes enz. Het handigste en eenvoudigste is het om de elementjes pas te maken als de basis al gedroogd en gevijld is. Je kan ze dan gewoon met veel water plakken.

Ophangen

Aan hangers en oorbellen komen haakjes en lusjes om ze op te hangen. Art Clay Silver verkoopt kant-en klare hangerogen en bailbacks maar ik maak ze liever zelf met spuitpasta en zilverklei. Dat vind ik mooier: je sieraad is dan één mooi geheel van zilverklei. Aan steekoorbellen komen rilstiften. Die steken we in de basis aan de achterkant als die nog nat is. In de workshops bevestig ik voor jou al deze fournituren zodat jij je volledig op het maken van jou juweel met de zilverklei. 

Bakken en afwerken

Na het bevestigen van de ophanging worden de juwelen gebakken in een oventje op een temperatuur tussen 650° C en 800° C.

Gebakken sieraden komen spierwit uit de oven. Dat wit is een heel dun laagje kristal dat op de zilverklei ligt. We kunnen dat wit weg borstelen met een stalen borstel of we kunnen de sieraden gaan patineren.

Als laatste kunnen we onze juwelen eventueel polijsten. Je kan daarvoor met een polijstnaald werken.

Art Clay Silver hanger gepatineerd
niet gepatineerde hanger

Voorbeeld van een gepatineerde en een niet-gepatineerde hanger gemaakt door cursisten.

2. Juwelen maken met zilverklei: Ringen

Een van de moeilijkste dingen aan juwelen maken met zilverklei is het nemen van de juiste maat voor ringen. Zilverklei krimpt immers 10 à 12 % tijdens het bakken in de oven. Hoe doe je dat dan? In de workshops heb ik daar in de loop van de jaren een eigen systeem voor ontwikkeld dat goed werkt. Hoe je je ringmaat neemt zodat die ring nadien toch nog past leer ik je in de basisworkshop. Fijn meegenomen!

Net als voor de hangers en de oorbellen maken we eerst een basis, maar nu komt die basis op een ringstok of ringtribulet. Die basis gaan we weer drogen. Daarvoor zet ik de ringstok voor de oven.

Vooral als je nog niet veel ervaring hebt met het zelf sieraden maken met zilverklei is het belangrijk dat je altijd een overlap maakt. Deze kan je aan de voorkant in je ontwerp verwerken of je kan hem aan de achterkant laten en eventueel wegvijlen.

Héél voorzichtig met het vijlen! Zilverklei in zijn gedroogde vorm is namelijk enorm breekbaar. In de workshops laat ik je zien hoe je je ring vasthoudt tijden het vijlen zodat hij niet breekt.

ringen maken

Ring gemaakt door mij met de overlap  aan de voorkant in het ontwerp verwerkt.

ringen maken

Ring waarbij de overlap aan de achterkant is weggevijld. Gemaakt door een cursiste

3. Zirkonia gebruiken

Synthetische zirkonen kunnen, in tegenstelling tot natuurlijke edel- en halfedelstenen, bij het z maken van juwelen met zilverklei gewoon verwerkt worden in het werkstuk. Ze kunnen zeer grote hitte verdragen waardoor ze mee in de oven kunnen. De klei, die tijdens het bakken krimpt, pakt als het ware de steen vast. Het breedste punt van de steen moet omvat zijn door klei. Je kan de steen onmiddellijk in je werkstuk duwen zolang de basis nog nat is. Daarvoor moet je basis natuurlijk dik genoeg zijn. Een andere manier om kleine zirkonen te gebruiken is ze, na het drogen en vijlen van je basis, in een bolletje te duwen. Je hebt dan een zetting die je als ze nog nat is op je droge basis kan plakken met heel veel water. Ik leer je hier ook een handig truukje voor in de workshops.

Tot hier, zoals gezegd, de allereenvoudigste manier om zelf juwelen te maken met zilverklei.

Enkel andere technieken voor juwelen maken met zilverklei

 

1. Een eigen sjabloon maken.

Een andere manieren voor het zelf juwelen maken met zilverklei is bijvoorbeeld het maken van je eigen vorm in plaats van voorgemaakte uitstekers of sjablonen te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld op papier je eigen vorm tekenen en deze uitknippen en overbrengen op jou uitgerolde zilverklei. Met een zeer fijne naald snij je dan rond je papieren sjabloon. Ook voor versieringen kan je op deze manier te werk gaan. Een voorbeeld hiervan zie je op de foto hieronder. Ook de verhoogde rand is gemaakt volgens deze techniek.

Tip 1: smeer je papieren sjabloon in met olijfolie zodat het blijft plakken op je lapje zilverklei.

Tip 2: Hou je naaldgereedschap loodrecht in alle richtingen zodat je wanden mooi verticaal staan.

Voorbeeld: mijn lievelingshanger.

zelf sjabloon maken

De voorkant van dit juweel is een voorbeeld van hoe je met je eigen sjabloon zowel de basisvorm als de versieringen kan maken.

zilverklei juweel achterkant

Aan de achterkant is een bail gemaakt van zilverklei om het sieraad op te hangen. Zoals je ziet: een juweel aan de achterkant ook versieren staat wel mooi.

2. Droge elementen monteren.

Deze manier van juwelen maken met zilverklei is iets anders dan wat we gezien hebben in de basis.  Daar plakten we natte elementjes met water op de droge en gevijlde ondergrond. Hier drogen we zowel de basis als het element dat we erop willen.

Als we bijvoorbeeld een plaat op een ring willen bevestigen of een kuipje, dan moeten we die plaat of dat kuipje eerst drogen, anders verliest het zijn vorm bij het bevestigen. We maken dus allebei de elementen samen en gaan die apart drogen en vijlen. Daarna bevestigen we ze aan mekaar met Art Clay Silver spuitpasta.

3. Juwelen maken met zilverklei spuitpasta

Spuitpasta is zilverklei in een spuitje. Met behulp van spuitmondjes kan je heel dunnen sliertjes spuiten die je bijvoorbeeld op een ring kan leggen.

Foto’s van voorbeelden zie je hieronder.

 

Tot zo ver de meest eenvoudige technieken die we gebruiken bij het zelf juwelen maken met zilverklei in een basisworkshop. Met deze technieken kan jij zelf thuis aan jou keukentafel aan de slag. Als je graag al de hier genoemde technieken wil komen leren dan kan je je inschrijven voor een publieke workshop

Welkom!

Ben jij nieuwsgierig naar nog veel meer info, toffe video’s, materialen en gereedschappen dan kan je vast je hart ophalen op volgende website: cooltools.us

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *